Za stare i nove generacije Muslimana bjelopoljskog kraja

Objavio  Mar 08, 2015

Projekat Ensada Omerovića I Suada Čikića

U Bijelom Polju je vjekovima njegovan multietnički sklad I vjerska tolerancija.Ovaj kraj bilježi brojne ostatke duhovne culture iz prošlosti. Na cjelokupnoj teritoriji Opštine Bijelo Polje danas postoji  13 džamija koje prestavljaju centralno mjesto religiskog života.

Prema svim realnim pokazateljima u Bijelom Polju prisutna je stalno rastuća potreba gradjana za vjerskim obredima, vjerskom poukom i drugim aktivnostima s' akcentom na mlade ljude.  Veliki je broj starijih i nemoćnih lica, odnosno osoba treće životne dobi kao i lica sa invaliditetom koji redovno obavljaju namaz u džamijama. Kako se radi o teže pokretnim licima pristup do mjesta gdje se vrši obred ili uzima abdest je olakšan od kada je urađen prilaz. Riječ je o džamijama u kojima se u periodu vršenja vjerskih obreda, a narocito za vrijeme mjeseca Ramazana okuplja po nekoliko stotina vjernika.

Dvije prigradske dzamije (Sutivan i Nedakusi) koje su rađene u novije vrijeme nisu imale asfaltiran prilaz od kapije do samog ulaza. Taj put je bio zemljani sto je vjernicima otezavao ulazak u džamiju, narocito u zimskom periodu, te je  isti bilo potrebno urediti  kvalitetnim prilazima.

 Za ove dvije džamije urađene su prilazne staze uz pomoć Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore i uz saglasnost Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore koji jepodržao projekat i donatora.

Ukupna vrijednost projekta bila je 4000 eura

  1. Novosti