Zaštita i unaprijeđenje kulturnog nasljeđa Muslimana Bijelog Polja

Objavio  Jun 08, 2015

Obnovljena džamija u Sutivanu

Uz pomoć sredstava odobrenih od Fonda zamanjice Crne Gore I uz logističku podršku Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore u Bijelom Polju je realizovan projekat  pod nazivom  “Zastita I unaprijedjenje kulturnog nasljedja Muslimana ovog grada". Projekat u vrijednosti od 3500 eura su relizovali Suad Čikić i Alen Omerović.

Kulturno nasleđe predstavlja jedinstvenu i nezamenljivu kulturnu vrednost jednog naroda, jer je stvarano generacijama, direktno ukazuje na društveni ali i celokupni obrazovni, kulturni pa i civilizacijski nivo razvoja. Vrijednost kulturnog nasljeđa, bilo da je riječ o materijalnom ili nematerijalnom, u konstantnom je porastu zbog prirodno uslovljenog vremena trajanja, alii zbog nestabilnog okruženja u smislu razvoja novih tehnologija i promjene stila i načina života.

Stoga je briga o očuvanju kulturnog nasljeđa u XXI vijeku ne samo deklarativna obaveza nadležnih institucija već je to moralna uloga cjelokupnog savremenog društva, koje prepoznajući značaj kulturne baštine stvara uslove za njeno očuvanje i u budućnosti.

 

Jedna od džamija u Bijelom Polju (Sutivan) sagrađena je 1870. godine, bila zapaljena 1943. godine, nakon čega je ponovo izgrađena i otvorena 1973. godine. U tom periodu nije bilo mogućnosti za obnovu zapaljene džamije. Ista je morala da se sruši 2003 godine, gdje je sada sagrađena nova. Tada nije izvršena rekonstrukcija minareta. Minaret je tokom svih ovih godina bio izložen velikim udarima vjetra prilikom čega je došlo i do oštećenja. Stoga je bilo potrebno renovirati stari minaret. Naročito je bila izražena potreba za rekonstrukcijom krova minareta, koji je prokišnjavao. Krov je pokriven bakrom, a bilo je potrebno uraditi zamjenu greda i sanirati mjesta gdje prokišnjava minaret. Takođe zamijenjeni su kandilji, ozvučenje, elektro instalacija, kao i fasada.Glavni cilj projekta je očuvanje, zaštita, dalji razvoj, unapređenje kulturnog istorijskog i vjeskog nasleđa Muslimanskog naroda bjelopoljskog kraja.

Sve aktivnosti planirane projektom su i realizovane:

Kupovina kandilja, elektromaterijala, materijala za rekonstrukciju krova, materijala za fasadu minareta, njihova ugradnja, povezivanje i instalacija kao i izvođenje radova na krovu I fasadi.


Zadovoljstvo ovim projektom izraženo je od strane predstavnika Islamskog Odbora Bijelog Polja kao i mještana a  posebno džemata džamije u Sutivanu.Cilj projekta i rezultati su u potpunosti ispunili očekivanja.

  1. Novosti