ODRŽAN PROJEKAT "Kulturni identitet i baština Muslimana u Beranama"

Objavio  Jun 21, 2015

Dom kulture Berane, 16.06.2015. god.

“Kao što Lim, od davnina, miluje razdragane obale od Plava, preko Berana, Bijelog Polja, Prijepolja do Priboja, tako jedna književna forma, stara koliko i čovječanstvo, uznemiruje naša krhka čula, iskazujući čovjekovu ljubav, zahvalnost i divljenje, ponajprije, svojem Stvoritelju – velikom i Uzvišenim Allahu, dž.š., pa poslaniku Muhammedu, a.s., dražesnoj ženi i voljenom zavičaju – vatanu, a onda cjelokupnoj dunjalučkoj ljepoti.

                Riječ je svakako o Ilahijama i Kasidama – duhovnim melodijama uzvišenog sadržaja, koje su postojano i snažno uticale na svijtovnu poeziju i muziku Muslimana, ali i drugih naroda, kojima su ovi neobični balkanski prostori domovina. One su dio muslimanske baštine, dio neizmjernog-živog zdenca duha u kome su generacije naših predaka ogledali svoje lice i svoje srce. Amanet je da i mi sadašnji, ponosito i razumno, taj ašk prihvatimo i očuvamo.

Ovim riječima je voditeljka  Dina Svraka najavila  u  punoj sali Centra za kulturu u Beranama,  program pod nazivom “ VEČE ILAHIJA I KASIDA “ , koje je jedna od aktivnosti projekta “ Kulturni identitet i baština Muslimana u Beranama “. Nosilac projekta je Beranka Edina Muhović, saradnik na projektu je NVU Klub kulture, dok je pokrovitelj projekta Savjet Muslimana u Crnoj Gori. Projekat je podržan od strane Fonda za zaštitu i očuvanje prava manjina u Crnoj Gori.

Edina Muhović, nosilac projekta je izjavila:

 “ Projekat „ Kulturni identitet i baština Muslimana  u Beranama „ je ono što se kaže moje „ vlasništvo“, sa kojim sam konkurisala na konkursu koji redovno raspisuje Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore i isti je podržan od njihove strane. Jedna od aktivnosti ovog projekt je “Veče Ilahija i kasida„ a zahvaljujući prvenstveno horu SELSEBIL iz Priboja i naravno mojim saradnicima bez čije pomoći ovo ne bi bilo uspješno realizovano”.

Ispred Savjeta Muslimana Crne Gore, prisutne je pozdravila Suada Drpljanin–Fetić članica Savjeta, koja je istakla “. Iza ovog projekta stoji naporan rad vaše sugradjanke Edine Muhović kojoj želim u ime Savjeta Muslimana Crne Gore posebno da se zahvalim”. Drpljanin – Fetić je podsjetila na istorijat I angažovanost Savjeta Muslimana Crne Gore  u dijelu zaštite identiteta i prava Muslimana  u Crnoj Gori , da bi na kraju završila “Savjet Muslimana , sa velikim slovom M, biće i dalje podrška svim organizacijama  i pojedincima koji promoviše kulturnu baštinu muslimanskog naroda Crne Gore. Tako je bilo i tako će biti ubuduće”.

Beranska publika je uživala u program koji se rijetko dešavaju u ovom gradu.

  1. Novosti

Kontakt

Mar 26, 2018 185 Kontakt

Mubarek dani 2018

Mubarek dani 2018

Mar 26, 2018 306 Islamske teme

Hadisi

Hadisi

Mar 26, 2018 247 Islamske teme