Sastanak predsjednika Savjeta sa ministrom Zenkom Featured

Objavio/la  Oct 29, 2018

Rožaje i Bošnjačko nacionalno vijeće bili su   domaćini susreta ministra za ljudska i manjinska prava sa predsjednicima manjinskih savjeta savjeta i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

Na sastanku sa predstavnicima manjinskih savjeta i drugih manjinskih nacionalnih zajednica ministar Mehmed Zenka konstatovao je potvrđenu opredijeljenost Ministarstva za ljudska i manjinska prava kao i institucionalnih  mehanizama za zaštitu i unaprijeđenje manjinskih prava u pravcu  uspostavljanja  pune saradnje usmjerene ka afirmaciji ravnopravnog građanskog društva.

Ovom prilikom, ministar Zenka je istakao napredak Crne Gore u procesu pristupnih pregovora za članstvo u Evropskoj uniji u oblasti unaprijeđenja i zaštite prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica. Prema njegovim riječima, to je još jedan pokazatelj odgovorne i otvorene vladine politike prema manjinama u Crnoj Gori.

Predstavnici manjinskih savjeta i drugih manjinskih nacionalnih zajednica iznijeli su svoje sugestije u određenim oblastima od interesa gdje, kako su naveli, postoji prostor za unaprijeđenje postojeće saradnje. Njihovi komentari u tom dijelu primarno se odnose na funkcionisanje Fonda za manjine, odnosno vremenske rokove koji su prekoračeni kada je riječ o raspisivanju konkursa za raspodjelu sredstava za tekuću godinu. Tim povodom izlaganje je imao predsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore Sabrija Vulić koji trenutno obavlja funkciju predsjednika Fonda.

Sagovornici su se saglasili da udruženim naporima ojačaju postojeću saradnju  djelovanjem u pravcu ispunjavanja predviđenih obaveza. Ministar Zenka mišljenja je da prostora za dalje unaprijeđenje ima, ali i zadovoljan je spremnošću svih da traže zajednička rješenja umjesto  nalaženja razloga za nezadovoljstvo.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Crne Gore Mirsad Džudžević, u ulozi domaćina sastanka, zahvalio je svima na posvjećenosti zajedničkom cilju i dodao da je vrlo zahvalan zbog inicijative ministra Zenke da se ovi sastanci češće organizuju i ne samo u Podgorici. Na predlog gospodina Džudževića da se prvi naredni sastanak održi u Rožajama, isti je i upriličen u prostorijama Bošnjačkog vijeća Crne Gore.

Džudžević je iznio predlog da se razmotre statuti savjeta manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, budući da njihovo aktuelno rješenje ne definiše najpreciznije njihovu funkciju.Ostali učesnici sastanka pozdravili su njegovu sugestiju, te je dogovoreno da se u najskorije vrijeme pošalje zajednički dopis prema relevantnim institucijama u čijoj je nadležnosti ovo pitanje.

Na prijedlog ministra Zenke, a sa čime su saglasni i ostali članovi sastanka, domaćin narednog sastanka biće nacionalni savjet Muslimana.

 

Poslednja izmjena utorak, 30 Octobar 2018 11:16
  1. Novosti