Njegoš i Kiš briga struke Featured

Objavio/la  Oct 29, 2018

Povodom zahtijeva pojedinih bosnjackih organizacija iz zemlje i inostranstva o  "uklanjanja iz svojih školskih programa dvije knjige “Gorski vijenac” Petra Drugog Petrovića Njegoša i “Peščanik” Danila Kiša" oglasio se predsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore Sabrija Vulić koji je u izjavi za podgorički dnevni list Pobjeda rekao:

„Više vrijedi dan klanjanja jedan no krstenja cetiri godine“ zapisao je taj isti Njegos u svom Gorskom vijencu pa niko ne diže dževu zbog toga sa „druge strane“....

U 21 vijeku „spaljivati“ knjige težak je grijeh pa ma koliko nam se njihov sadrzaj ne svidjao.  Njegos je svjetski poštovan stvaralac i kao takvog  trebao bi ga svako pročitati. Ja lično smatram da nije problem u Njegoševom pisanju vec u tumačenju, posebno od strane prosvetnih radnika koji su nas decenijama krivo učili, ne o  njegovoj pjesničkoj velicini ,vec o njegovim porukama koje su tumačili u skladu sa drustveno političkim trenutkom.

Lično smatram da je slično i sada sa ovom objavom bošnjačkih organizacija  koje najvjerovatnije dolaze iz nekih „kuhinja“ van  Crne Gore sa ciljem da se destabilizuje naša država. Njegoš je dio crnogorske kulturne baštine kako god ga ko tumačio. Zato neka se Njegošem i Kišom bavi struka ,a mi imamo mnogo većih životnijih problema sa kojima se suočavamo nego što su ovi".

Poslednja izmjena utorak, 30 Octobar 2018 11:16
  1. Novosti