Govor predsjednika SMNCG Sabrije Vulića na svečanoj akademiji povodom 10 godina postojanja i rada Savjeta Featured

Objavio/la  Jan 14, 2019

Savjet je zvanicno formiran marta 2008.g. na inicijativu grupe gradjana muslimanske nacionalnosti , sto ni tada ,a ni danas nije bilo ni malo lako biti.  Pritisnuti sa svih strana, smogli smo snage da oformimo Savjet koji brine o kulturnom i istorijskom nasljedju crnogorskih Muslimana, bastini crnogorski jezik kao svoj, Crnu Goru kao svoju matičnu državu.

Ako smo, a siguran sam da svi mi ovdje jesmo, opredeljeni za evropski sistem građanskih vrijednosti, ako smo privrženi filozofiji i civilizacijskim tekovinama neotuđivih ljudskih prava i sloboda, uključujući i ideju da je odnos većine prema manjinama mjerilo demokratičnosti savremenih političkih poredaka, a sve to saglasno standardima UN, OEBS i Savjeta Evrope o zaštiti prava i sloboda pripadnika nacionalnih i etničkih manjina , te sa nadom da manjine neće više biti zloupotrebljavane kao "jabuka razdora” među nacijama i državama, izuzetno mi je drago da vidim ovdje u Sali veceras pripadnike svih naroda i narodnosti i različitih konfesija što govori o multietnickom i multivjerskom skladu Crne Gore koji necemo dozvoliti da nam bilo ko dovede u pitanje.

Uvjeren sam da je došlo i da dolazi vrijeme kada će upravo stare i nove nacionalne manjine, sa garantovanim pravima i slobodama njegovanja i razvijanja svog kulturnog identiteta, biti značajna poluga napretka naše države.

Namjera ovog kao i sličnih skupova mora biti očuvanje multikulturnog bogatstva svih gradjana, razvijanje što neposrednijeg i efikasnijeg učešća građana svih nacionalnosti u odlučivanju o svim pitanjima od interesa za zajednicu, kao i mogućnosti da doprinesu stabilizaciji, komunikaciji i saradnji među građanima i institucijama kako na državnom tako I na lokalnom nivou.

Želja i namjera Savjeta je da Crna Gora bude svih nas , a da Savjet bude ta spona izmedju nacionalnih manjina koji će sa svim gradjanima Crne Gore zajednicki graditi buducnost naše jedine države. Zato se nacionalni Savjet Muslimana niti jednog trenutka nije libio da, u granicama svojih mogucnosti,  u prethodnih deset godina, pomogne bilo kome, bio to pojedinac ili kolektiv,  bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Specifičost kulturnog identiteta, čini Muslimane u crnoj Gori pojedincima i grupom koji korespondiraju sa svijetom u cjelini. Ono što je bitno i specifično odredjuje Muslimane i Crnu Goru u cjelini je otvorenost, tolerancija i medjusobno razumjevanje ,ali i posebna gradjanska nota koju nose tradicionalno u sebi.

Tradicija crnogorskih Muslimana u našoj jedinoj drzavi Crnoj Gori je ogromna pa se ovom prilikom moramo prisjetiti muslimanskih poslanika u parlamentu Kralja Nikole iz 1905 godine  : Murteze Karadzuzovica  iz Bara, Meda Lukačevića iz Podgorice, Adema Kolića iz Krajine, Hasana Andrića iz Mrkojevića i Jusuf beg Resulbegovaća iz Ulcinja.

Crnogorski Muslimani , izdrzali su udar vremena, pomodarske vjetrove koji duvaju sa svih strana ostajuci dosljednji izboru svojih predaka da im nacionalno ime bude Musliman.

Sa druge strane , u posljednjih 20 godina dozivjeli smo nevidjenu asimilaciju koja se najbolje ocitava brojkama,iz popisa 1991.g. kada nas je bilo oko 90.000 do danasnjih dana kada se ta brojka smanjila na 20 i nesto hiljada. Ali to nas nece pokolebati, jer duzni smo precima. Onim istim precima koji su se na prostoru nekadasnje Jugoslavije sredinom proslog vijeka izborili da nacionalno ime svih slovenskih pripadnika Islama bude Musliman. Bila je to velika borba časnih pojedinaca koje ne smijemo zaboraviti i lako precrtati ono za sto su se izborili u nekim teskim vremenima , kada je bio pravi izazov dati sebi za pravo da nosis nacionalnu odrednicu Musliman. Nakon borbe koja je treajala jako dugo ,a u kojoj je učestvovao i jedan čovjek koji je ovdje večeras sa nama gospodin Avdul Kurpejović Muslimani su imenovani u Ustavu iz 1974.g.Jednim potpisom grupe ljudi,samoizabranih, uz odredjeni politički uticaj, taj nacionalni predznak , Musliman, pokusan je da se prebrise 2001 godine. Nijesu u tome uspjeli, jer smo u Ustavu nase jedine drzave Crne Gore , jer mi rezervnu nemamo, ostali kao Muslimani ,kao konstitutivni narod. I srećno smo zbog toga.Crnogorski Muslimani nemaju izvornu političku partiju, smatramo da nam mozda nije ni potrebna jer je nas koncept gradjanski, uz puno 0,manjine za očuvanjem kulturnog i nacionalnog identiteta i ravnopravan status u društvu. Smatramo da nam ovakva Crna Gora to i omogućava ,ali i da može biti i bolje. Sigurni smo da je ova i ovakva Crna Gora sa nama kao sto smo i mi sa njom i u dobru i u zlu. 

Da je vječna Crna Gora i muslimanski narod u njoj!!!

Poslednja izmjena ponedeljak, 14 Januar 2019 16:40
  1. Novosti