Javna Tribina "Obrazovanje Muslimana u Crnoj Gori" Featured

Objavio/la  Oct 07, 2019
 
05.10.2019. u Rasovu organizovana je druga javna tribina "Obrazovanje Muslimana u Crnoj Gori" u okviru projekta „Obrazovanje Muslimana u Crnoj Gori ” čiji je nosilac Mustafa Bektašević.
 
Tribinu je otvorio nosilac projekta Mustafa Bektašević koji je naveo da je opšti cilj projekta doprinos afirmaciji Muslimana u Crnoj Gori kao autohtonog i konstitutivnog naroda a kroz podizanje svijesti o potrebi za obrazovanjem svakog pojedinca pripadnika zajednice. Dok je specifičan cilj upoznavanje pripadnika Muslimanskog naroda i šire javnosti sa obrazovanjem kao prioritetnim zadatkom i obavezom svakog pripadnika zajednice Muslimana u Crnoj Gori".
 
Na tribini su govorile profesorice Svetlana Grba, Ajsela Madžgalj i Biljana Braunović.
Profesorica Svetlana Grba, prisutnima je govorila o istorijskom razvoju školskog sistema i uticaju Osmanskog carstva na obrazovanje muslimanskog naroda. Školstvo u periodu osmanske vlasti bilo je uglavnom vjerskog karaktera, gdje su prva i najstarija učilišta bila džamije.
 
 
Razvoj muslimanskog obrazovanja u prvoj polovini XX vijeka, predstavila je magistrica Ajsela Madžgalj. Profesorica književnosti Biljana Braunović govorila je o karakteristikama i nedoumicama koje su vezane za jezik Muslimana. Ona je istakla da se poslednjih decenija velika pažnja nauke poklanja pitanju jezika manjinskih naroda u Crnoj Gori.
- Svi govori manjinskog naroda, islamskog porijekla se uklapaju u opšte poznatu crnogorsku jezičku sliku i osobenosti tih govora tipične su za crnogorske Muslimane - zaključila je Braunović.
 
O Fondu za manjine i Savjetu Muslimana Crne Gore prezentaciju je održao Damir Drpljanin, dok je profesorica Lejla Bektašević recitovala stihove iz "Zbirke narodnih pjesma Muslimana iz Crne Gore" autora dr Slobodana Jerkovića.
 
Moderator programa bila je Gordana Ganić a organizatori su na kraju tribine priredili muzički program sevdalinki i koktel za goste.
 
Projekat "Obrazovanje Muslimana u Crnoj Gori" podržao je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore uz pokroviteljstvo Savjeta Muslimana Crne Gore.
 
 
 
  1. Novosti