Pravni položaj i status Muslimana u Crnoj Gori

Objavio  Nov 27, 2016

U Bijelom Polju je održana tribina pod nazivom „Pravni status i položaj Muslimana u Crnoj Gori“, pod pokroviteljstvom Savjeta Muslimana Crne Gore, a sve sa ciljem pokretanja tema koje će prikazati koliko su se dešavanja u prošlosti oslikala u današnjem vremenu i koliko će se oslikavati na neko buduće vrijeme. Nosilac projekta je bio Murat Medjedovic. Na tribini su govorili stručnjaci iz oblasti istorije ali i drugih nauka, a u samo predavanje koje su oni održali aktivno učešće uzela je i publika u kojoj je bilo i članova Savjeta Muslimana Crne Gore.

Iz izlaganja profesora Istorije, gospodina Emila Kolića, možemo primijetiti da se položaj Muslimana Crne Gore mijenjao kroz istoriju, ali da je posebno bitan period nakon Berlinskog kongresa, pogotovu period nakon NOB-a kada Muslimani i formalno dobijaju prostor južnoslovenskoj pravnoj mapi. Izlaganje je upotpunila profesorica Fatima Mehović, čije izlaganje je bilo potkrijepljeno pričom o političkim partijama u Kraljevini Jugoslaviji koje su imale zadatak da obezbijede bolji  položaj Muslimana, ali i djelovanje tih političkih frakcija na područje današnje Crne Gore.

Na tribini se govorilo i o samom Savjetu Muslimana Crne Gore, o čemu je govorila Lejla Bektašević, a dopunila je dipl. pravnica Suada Drpljanin Fetić koja je govorila i o samom imenu Muslimana na prostoru Crne Gore kao i njihovom današnjem političkopravnom položaju.  O literaturi koja nam može dati veliki broj zanimljivih i bitnih činjeninca govorio nam je Asmir Pućurica.

Cjelokupan događaj upotpunio je rožajski guslar, dobitnik brojnih nagrada u ovoj oblasti, gospodin Šućo Nurković. Iz njegovog repertoara smo mogli čuti brojne muslimanske guslarske pjesme, ali i objašnjenje u čemu je razlika izmedju muslimanskog guslanja i guslanja crnogorskih guslara. Uz ovaj muzički dio dogadjaja, učešće u programu su uzeli i recitatori: Ina Mulić, Farid Bahor i Kenan Idrizović, a pjesmu „Zapjevala sojka ptica“ otpjevala je Danina Kadić, mlada umjetnica.

Projekat je podržan  od strane Fonda za zaštitu i očuvanje prava nacionalnih manjina Crne Gore i Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore.

Asmir Pućurica

Poslednja izmjena ponedeljak, 02 April 2018 13:21
  1. Novosti