Veče sevdalinki u KIC-u

Objavio  Oct 21, 2016

U organizaciji NVO Centar za regionalni razvoj a uz pomoć Fonda za manjine Crne Gore u KIC "Budo Tomović" u Podgorici je odrzano veličanstveno veče   sevdaha pod nazivom "Sejdefa II". Prepuna sala KIC-a gromoglasno je pozdravila sjajne izvodjače a to su bili Šukrija Žuti Serhatlić, Merima Njegomir, Zdravko Đuranović,Irfan Berbat, Bekrija Deljanin, Tamara Ulućević – Pavićević, Radoš Popović, Mirsad Gruda i Esad Merulić. Soliste je pratio veliki narodni orkestar pod upravom Predraga Peđe Nedeljkovića.

Pozdravljajući prisutne predsjednik Savjeta  Muslimana Crne Gore, Sabrija Vulić , izmedju ostalog je rekao: " Želim da se zahvalim profesoru Senadu Gačeviću  na još jednom sjajnom projektu koji na svoj način baštini zaostavštinu muslimanskog naroda Crne Gore ,a koju su upravo crnogorski Muslimani dali svima na ovom prostoru bogateći na taj način multietnički sklad koji nam nudi naša jedina država Crna Gora. 

Sevdalinka kao muzička forma bosanski je proizvod, ali se pjevala i u crnogorskim gradskim sredinama u kojima je dominiralo muslimansko stanovništvo, kao što su Podgorica, Bijelo Polje i Pljevlja i na taj način nadogradjivala se uticajima sa ovih prostora.

S obzirom da pjesma ne poznaje granice, ona se širila i na druga područja, pogotovo u gradske sredine đe su živjeli Muslimani. Pjesme su putovale, trgovačkim putevima i karavanima, a onda je svako dograđivao nešto svoje. Pa smo tako i mi u Crnoj Gori dobili pljevaljski, podgorički i bjelopoljski sevdah. Neke od tih pjesama prelivane su iz Bosne, ali su mnoge prelijepe, nastale i ođe“, zapisao je moj kolega Mićo Miranović.

Crnogorski Muslimani sa ponosom ističu da su dio kulturnog miljea Crne Gore. Njihova sevdalinka kao dio bogatog kulturnog nasljedja je upravo doprinos toj činjenici. Ljepota sevdalinke je u tome što je svi pjevaju , sto ona više ne pripada ni jednoj naciji ili vjeri već pripada ljubavi , mladalačkom zaljubljenom uzdahu i svima nama. Zato je svi i pjevaju i dozivljavaju kao svoju ,a u tome je i poenta ove priče.

Zato večeras volite uz sevdah i sjajne izvodjače koji će se pojaviti ovdje na bini KIC-a širite ljubav i razumjevanje. Ljubav prema svojim bližnjima ,ljubav prema svojim komšijama i prijateljima ,ljubav prema Crnoj Gori. "

 

       

Poslednja izmjena ponedeljak, 02 April 2018 12:52
  1. Novosti