ODRŽANA KONSTITUTIVNA SJEDNICA SAVJETA ZA SARADNJU SA ISELJENICIMA

Objavio  Sep 28, 2016

U utorak, 27. septembra 2016. godine, u staroj zgradi Vlade Crne Gore, održana je konstitutivna sjednica Savjeta za saradnju sa iseljenicima. Na samom početku sjednice, shodno zakonskoj odredbi, utvrđeni su mandati svih članova Savjeta, nakon čega su, u svečanom dijelu, uslijedili govori direktora Uprave za dijasporu mr Predraga Mitrovića, gradonačelnika Glavnog grada Slavoljuba Stijepovića i predsjednika Vlade Mila Đukanovića.

Premijer Đukanović je naveo da je usvajanjem Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima koji reguliše međusobne veze stvorena solidna osnova za dalje aktivnosti. − Iz njega proističe i obaveza formiranja ovog Savjeta, koji je Vladino savjetodavno tijelo. Stvorene su i normativne pretpostavke za povećanje iznosa sredstava koja su budžetski namijenjena saradnji sa iseljenicima. Time i osnova za pripremu većeg broja kvalitetnijih projekata i programa koje Vlada planira kroz svoje strategije – rekao je Đukanović.

Na početku svog izlaganja direktor Mitrović se osvrnuo na aktivnosti koje je Uprava preduzela u prethodnom periodu, kao što su usvajanje Zakona o saradnji CG sa iseljenicima, Strategije saradnje sa iseljeništvom za period od 2015-2018. godine, te usvajanje Rješenja o imenovanju članova Savjeta za saradnju sa iseljenicima. Pored toga, on je istakao i važne projekte koje Uprava planira da realizuje u narednom periodu: manifestacija “Dani iseljenika”, izdavanje iseljeničke knjižice, izrada cjelovite baze iseljenika i formiranje info pulta koji će u svakom momentu moći da pruži efikasan odgovor na sve zahtjeve crnogorskih iseljenika.

−Siguran sam da će sa konstitutisanjem Savjeta za saradnju sa iseljenicima, Uprava dobiti ozbiljnog i jakog saradnika, te da će naše zajedničke aktivnosti obezbijediti punu prisutnost i uvažavanje problematike, i da ne zaboravimo, potreba iseljeništva na svim nivoima− kazao je direktor Mitrović.

Gradonačelnik Stijepović je u svom obraćanju izrazio spremnost Glavnog grada da i dalje podstiče veze sa dijasporom i istakao da je konstituisanje Savjeta za saradnju sa iseljenicima snažan doprinos daljem unapređenju i konkretizaciji saradnje, koja će nas dodatno zbližiti i pomoći nam da zajedničkim snagama našu domovinu učinimo razvijenijom i ljepšom za život.

U drugom dijelu sjednice gostima su se obratili  predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković, ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca Genci Nimanbegu i predstavnik Matice crnogorske Marko Špadijer koji je, shodno zakonskoj odredbi, kao najstariji član Savjeta predsjedavao sjednicom do izbora predsjednika.

U radnom dijelu sjednice usvojen je Poslovnik o radu Savjeta i predloženi kandidati za predsjednika i potpredsjednike Savjeta. Za predsjednika Savjeta za saradnju sa iseljenicima, većinom glasova, izabran je dr Nenad Popović iz Njemačke, dok su za potpredsjednike izabrani Boris Popivoda iz Makedonije, Edin Latić iz Luksemburga, Ruždija Jarović iz SAD-a i Martin Junčaj iz Švajcarske. Za predsjednike radnih tijela (odbora) izabrani su: Mirko Zečević - Odbor za jačanje kulturnog i državnog identiteta, prof. dr Milorad Nikčević - Odbor za nauku i prosvjetu, Dejan Šestović - Odbor za sport, Sabrija Vulić - Odbor za informisanje, Mihailo Mandić - Odbor za zaštitu prava i položaja iseljenika, Refik Radončić - Odbor za privredno partnerstvo, Mirza Redžić - Odbor za evropske i evroatlanske integracije, Vladislav Popović - Odbor za pravna pitanja, dr Slobodan Drakić - Odbor za zdravstvo i zdravstvenu zaštitu, Emira Mustajbašić Ličina - Odbor za ravnopravnost polova i Aleks Rohas Božović - Odbor za širenje crnogorske zajednice u svijetu.

Poslednja izmjena ponedeljak, 02 April 2018 13:21
  1. Novosti