Projekat „Ženo, ruke ti se pozlatile„

Objavio  Jun 20, 2016

U okviru projekta pod nazivom  „ Ženo ruke ti se pozlatile“ ,a čiji je nosilac bila Edina Muhović u prostorijama POLIMSKOG MUZEJA u Beranama održana je  izložba ručnih radova  tehnikom » RIŠELJE«. Vez je prastara vještina, to je umjetnost ukrašavanja tkanine i drugih materijala raznim koncima koji se provlače na različite načine.

Tehnika veza smatra se ''visokom školom ručnog rada'', a u srednjem vijeku vez je dobio titulu ''kraljice ručnog rada''. Prije otvaranja izložbe radova, dvije majstorice ovog veza  su praktično prikazale tehniku veza RIŠELJE a dvije žesnke osobe su služile kafu, rahatlokum i šerbe. Jedan prezenter je održao prigodnu prezentaciju ručnih radova. U muzičko poetskom programu učestvovali su pjevači izvorne muzike i kazivač stihova lirske poezije Muslimana.

U saradnji sa NVU KLUB KULTURE, upriličena je izložba ručnih radova „ Rišelje- bijeli vez Muslimana iz gradskih sredina“. U programu učestvovali : Azra Muslić - Hrapović, Muamera Muslić, Sead Muslić, Mirza Ćatović, Danina Kadići, Radoman Čečović, Asmir Pućurica i Suada Drpljanin - Fetić. Moderator programa je bio Rafet Mulić.

Edina Muhović, nosilac projekta je prisutnim predstavila projekat i zahvalila se Fondu za manjine Crne Gore  i Savjetu Muslimana Crne Gore  na podršci u realizaciji .

Suada Drpljanin Fetić je prisutne pozdravila u ime Savjeta Muslimana u Crnoj Gori. Ona je prigodnom prezentacijom predstavila Fond za manjine i Savjet Muslimana u Crnoj Gori.Asmir Pućurica je prigodnom prezentacijom uputio  publiku u definiciju i vrste bijelog veza, posebno onog rađenog tehnikom rišelje.

Azra Muslić - Hrapović, je demonstrilala izradu bijelog veza tehnikom rišelje, takođe je prezentovala najljepše eksponate izložbe.

Muamera Muslić je u priči sa moderatorom govorila o načinu izrade bijelog veza-tehnikom rišeljea, kao i o svojim uspjesim u izradi ručnih radova. Takođe pojasnila je kako se i zašto posebno vrednuje ovaj ručni rad i u čemu je razlika od drugih tipova ručnog  rada.

Radoman Čečović, profesor književnosti je prisutne oduševio kazivanjem stihova poznatih crnogorskih pjesnika Muslimana.

 

 Program je obogaćen mini  koncertom sevdalinke, a u programu  su učestvovali : Sead Muslić ( harmonika i vokal ). Mirza Ćatović ( bas gitara i prateći vokal ), Danina Kadić (vokal).

 

    

Poslednja izmjena srijeda, 18 April 2018 14:13
  1. Novosti