Tradicija i običaji Muslimana Crne Gore

Objavio  Jan 22, 2016

U okviru projekta " Tradicija i običaji Muslimana u Crnoj Gori“, čiji je nosilac Senada Mulić, u prostoru POLIMSKOG MUZEJA u Beranama, održana je tribina „ Tradicionalno odjevanje i običaji odjevanja Muslimana u Crnoj Gori“. Projekat je podržan od Fonda za zaštitu i očivanje prava manjina u Crnoj Gori. Pokrovitelj projekta je Savjet Muslimana u Crnoj Gori.

Učesnici tribine. Rafet Mulić, moderator; Edina Muhović,profesorica, Radule Nenadović, profesorica, Enisa Gruda Pavićević, dip ecc, Željko Raičević, diplomirani etnolog, mr Radovan Femić, profesor istorije; Edina Gredić, studentica turskog jezika.

Profesorica Edina Muhović, je na početku tribine prezentovala ciljeve i djelatnost Fonda za manjine i Savjeta Muslimana. Profesor Radule Nenadocić i njegova koleginica iz POLIMSKOG MUZEJA Enisa Gruda Pavićević, su govorili o podjeli , vrsti i pojedinim djelovima muslimanske tradicionalne odjeće.

Mr Radovan Femić, profesor istorije je govorio o etnologiji Muslimana u Crnoj Gori, odnosno rezimirao je na neki način sve teme koje su obraćene tokom svih aktivnosti ovog projekta. Diplomirani etnolog, inače Rukovodilac ZAVIČAJNOG MUZEJA u Bijelom Polju Željko Raičević, je između ostalog istakao značaj ovakvih projekata, kojim se podiže svijest građana o značaju i potrebi očuvanja kulturne baštine. On je istakao da se na ovaj način povezuju, pojedinci ( kolekcionari), organizacije, ustanove i institucije na polju zaštite i očuvanja prava manjina u Crnoj Gori a kroz afirmaciju i očuvanje kuturne baštine.

Studentica turskog jezika Edina Gredić, je putem prezentacije ukazala na varijante tradiconalne nošnje, odnosno pojedinih djelova odjeće,
Među izloženim odjevnim predmetima, bilo je zaista i onih vrijednih i pravih muzejskih predmeta. Vrijedno je pomenuti haljinu ( TEPELUK), koji je publika imala mogućnost vidjeti, star preko 150 godina a koji je vlasništvo Redža Bučana iz sela Gubavač kod Bijelog Polja.

Dio kolekcije iz porodične zaostavštine poznatog kulturnog radnika Faruka Dizdarevića, je takođe bio izložen, a posebno je bilo interesantno to što dio izloženih predmeta, nosili kako učesnici ribine tako i volonteri (mladi).

 

Poslednja izmjena ponedeljak, 16 April 2018 09:33
  1. Novosti

Kontakt

Mar 26, 2018 184 Kontakt

Mubarek dani 2018

Mubarek dani 2018

Mar 26, 2018 306 Islamske teme

Hadisi

Hadisi

Mar 26, 2018 247 Islamske teme