Obilježeno 27.godina od zločina u Srebrenici Featured

Objavio/la  Jul 11, 2022

Polaganjem vijenca na spomen obilježju civilnim žrtvama ratova na prostorima bivše Jugoslavije delegacija Savjeta Muslimana CG, na čelu sa generalnim sekretarom mr Kadrijom Kurpejovićem , obilježila je 27. godišnjicu genocida nad Muslimanima u Srebrenici. 

Kako bismo istinski odali počast onima koji su mučki pobijeni prije dvadeset sedam godina, trebamo preuzeti odgovornost da se borimo protiv poricanja i da se aktivno zalažemo za istinu, a to naročito važi za one koji su na pozicijama moći, uključujući političare i druge lidere. Žrtve Srebrenice zaslužuju poštovanje i dostojanstven odnos prema ovoj ljudskoj tragediji. Ne smijemo dozvoliti da se žrve gube u lavini političke polemike vezane za terminologiju genocida. 

Kampanja negiranja genocida se pojavljuje u raznim oblicima - u političkim diskusijama, medijima, obrazovnom sistemu, sa ciljem da se revidira istorija. Ipak na nama je da učinimo da, istina preovlada.

Prihvatanje istine prvi je korak ka pomirenju. Ono što nas istinski povezuje je bol: on je svugdje isti, bez obzira o kojoj žrtvi se radi i bez obzira kojoj naciji ili vjeri pripadala žrtva. 

Da se ne ponovi! 

Poslednja izmjena Monday, 11 July 2022 13:46
  1. Novosti