Novi protest: Nećemo stati, Mrkojevići traže ono što zaslužuju Featured

Objavio/la  Jul 25, 2022

Mještani Mrkojevića, danas su, u neposrednoj blizini škole, tridesetominutnom blokadom saobraćajnice, još jednom izrazili nezadovoljstvo zbog odugovlačenja rekonstrukcije regionalnog puta koji vodi ka graničnom prelazu Sukobin. Protest, kojem je prisustvovao i predsjednik Opštine, Dušan Raičević, podržala je ovdašnja Mjesna zajednica i Savjet Muslimana Crne Gore.

 

Nakon oglušivanja Ministarstva kapitalnih investicija na njihove zahtjeve upućene 9. jula, u kojima je traženo da se hitno donese Odluka o vraćanju sredstava za izgradnju puta kroz Mrkojeviće, da se započne postupak eksproprijacije i isplate vlasnicima zemljišta sredstva koja su uplaćena od strane Opštine Bar na račun Ministarstva finansija, današnjim okupljanjem potvrdili su da od zahtjeva za hitnom rekonstrukcijom puta R 29 neće odustati.

 

Okupljenim mještanima obratio se Aldin Metanović, mladi profesor crnogorskog jezika i književnosti iz ovog kraja, koji je podsjetio da već trideset godina čekaju rekonstrukciju dionice dužine 14 kilometara, od Kameničkog mosta do brda Sveti Ivan, kojim godišnje prođe oko pola miliona automobila i više od dva miliona ljudi. Metanović pojašnjava da su ih vlastodršci obavijestili da je za ovu ‘peču’ puta sve obezbijeđeno. Sredstva su, međutim, na volšeban način nestala, usmjerena su na drugi projekat, a mještani se pitaju kako i zašto je do toga došlo.

 

Žaleći što mještani Mrkojevića svoja prava i svoje parče ištu na protestima, Metanović zahtijeva od ministra kapitalnih investicija, Ervina Ibrahimovića, da „vrati sredstva i raspiše tender“, a Mrkojevići do tada, po njegovim riječima, „ni za koga neće dići ruku, niti dati glas“.

 

Poručujući da polako gube strpljenje, Metanović je još jednom ponovio zahtjev da se po hitnoj proceduri raspiše tender i odrade sve propratne radnje jer će se, u suprotnom, kako naglašava, „vidjeti drugačiji Mrkojevići nego svih ranijih godina“.

Svoje Mrkojeviće, pozvao je da ubuduće pravdu ne traže na šalterima vlasti koja im je sve uzela, već na ulici.

 

Vrijeme je, jasan je Metanović, da rame uz rame stanu Gorana, Kunje, Velje Selo, Pečurice, Dobra Voda – svi za Mrkojeviće, i da traže ono što zaslužuju.

 

„Vlado i ministri, bujrum u Mrkojeviće“, poručio je na kraju obraćanja mladi profesor.

Muharem Majo Čantić koji više od četrdeset godina živi u Americi, pridružio se današnjem protestu, ustrvrdivši da je situacija u Mrkojevićima iz godine u godinu sve lošija. Po njegovim riječima, pedeset godina traje priča o poboljšanju situacije u ovom dijelu barske opštine, a postaje aktuelna neposredno pred glasanje za izbore. Uz to, požalio se i na ogromnu količinu smeća koje se odlaže u neposrednoj blizini mjesne pošte, škole i ambulante.

Teško, kaže, da će resorno Ministarstvo ‘čuti’ ove naše današnje zahtjeve, ali nade ima i, kako kaže, volio bi da bude bolje.

 

„Tražimo od svih relevantnih institucija da nam pomognu i da se ovo riješi jer smo mi, mještani, svakodnevno izloženi riziku i stresu zbog problematične saobraćajnice“, rekao je za Radio Bar i Bar info Samir Pelinković, nezadovoljan što se Mrkojevića svi sjete pred izbore.

 

Poručuje i da bi bilo korisno makar „presvlačenje“ asfaltom ovog dijela puta.

Osvrćući se na činjenicu da su sredstva planirana za eksproprijaciju, a koja je obezbijedila Opština Bar, preusmjerena na drugi projekat, Pelinković kaže da su Mrkojevići, očito „zadnja rupa na svirali“, te da „niko ne okreće glavu put ovog kraja“, a da su sredstva, vjerovatno, „otišla nekom jačem“.

„Mi, kao građani lojalni ovoj državi, sve dajemo svojoj Mjesnoj zajednici, Opštini, državi, a na nas niko ne misli, ni prethodni, ni sadašnji predstavnici vlasti“, tvrdi Pelinković.

 

„Trznuli smo se, okupljamo se češće, nismo oni Mrkojevići sa naknadnom pameću. Ko želi s nama da sarađuje, mora i da nam pomogne“, podcrtava Pelinković, uz napomenu da još nemaju fiskulturnu salu, a od onog osnovnog, što se podrazumijeva – voda, struja, put – imaju samo struju. Besmisleno je, dodaje, što je uređen granični prelaz, a put koji vodi ka njemu ne, što je posebno problematično tokom ljetnjih mjeseci i praznika.

 

„Nećemo stati, ovo je tek početak, idemo naprijed, još jače i radikalnije ćemo pristupiti ovom problemu, ako ne uspijemo, bićemo prinuđeni da se iseljavamo“, zaključuje Pelinković.

 

 

  1. Novosti