Sjećanje na 31. godišnjicu zločina u Štrpcima Featured

Objavio/la  Feb 27, 2024

Sabrija Vulić, Mirheta Gačević, Kadrija Kurpejović i Emina Skenderović ispred Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore današnjim činom polaganja cvijeća na spomeniku na Pobrežje, nakon trideset i jedne godine još jednom želi da podsjeti na tragediju koja je ostavila duboki ožiljak na svakog slobodoumnog gradjanina .

"Ovdje smo kako bismo zajedno odali počast nevino stradalima u stravičnom zločinu u Štrpcima. Otmica iz voza u Strpcima predstavlja jedan od najmračnijih dogadjaja u našoj istoriji. Nevini civili, bez ikakvog razloga ili opravdanja, bili su oteti, mučeni i ubijeni samo zbog svoje nacionalne pripadnosti, a posmrtni ostaci svih stradalih do današnjeg dana nijesu pronađeni. To je čin bezumnog nasilja i mržnje koji ne možemo i ne želimo ni zaboraviti ni oprostiti. 

Danas, kao članovi Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore, izražavamo našu duboku tugu i saosjećanje sa porodicama žrtava. Njihova bol je naša bol, njihov gubitak je naš gubitak. Neka naša solidarnost i podrška budu s njima dok se bore s traumom i gubitkom. Nevini ljudi su žrtvovani zbog mržnje i netolerancije, zbog toga što su bili drugi i drugačiji. Jučer, danas i sjutra stojimo ovdje kao zajednica spremni da se sjećanjem suprotstavimo ovakvim zločinima istovremeno zahjtijevajući odgovornost za počinjene zločine i tražeči da počinitelji budu izvedeni pred lice pravde. Nijedan zločin ne smije ostati nekažnjen. 

Neka žrtva 20 nevino stradalih bude trajni podsjetnik za vrijednosti koje trebamo zagovarati – toleranciju, poštovanje različitosti i mir.
Neka njihova smrt ne bude uzaludna, već neka nas podstakne da se založimo za bolju budućnost, gdje će svaki čovjek biti cijenjen i poštovan bez obzira na njegovu vjeru ili etničko porijeklo. 

Sjećanje na zločin u Strpcima ne smije biti samo prošlost koju povremeno obnavljamo. Moramo naučiti lekcije iz ovih tragičnih događaja i raditi zajedno kako bismo izgradili budućnost u kojoj se ovakvi zločini nikada neće ponoviti. To je naša obaveza prema žrtvama i prema budućim generacijama."  Poručila je isred Savjeta MNCG članica Emina Skenderović.

Poslednja izmjena Tuesday, 27 February 2024 11:41
  1. Novosti