Vulić za "Dan": Muslimani su žrtve etničkog inženjeringa Featured

Objavio/la  Jun 02, 2024

Predsjednik Savjeta muslimanskog naroda Crne Gore Sabrija Vulić tvrdi da su nacionalni Muslimani u Crnoj Gori građani koji su u prethodnih 30 godina postali žrtve etničkog inženjeringa, vjerovatno najvećeg na prostoru bivše Jugoslavije.

Vulić u razgovoru za "Dan" podsjeća da se na popisu iz 1991. godine čak 14,57 odsto građana izjasnilo kao nacionalni Muslimani sa velikim slovom M, odnosno oko, 90.000 građana od ukupnog broja od oko 118.000 građana islamske vjere.

– Samo dvanaest godina kasnije, na sljedećem popisu, kao nacionalni Muslimani izjasnilo se svega 3,97 odsto građana, ili nešto oko 25.000. Taj broj je opao i na popisu 2011. godine, kada se tako izjasnilo 3,31 odsto građana Crne Gore. Dakle, za dvadeset godina procenat građana etničkih Muslimana u Crnoj Gori smanjen je za preko 11 odsto – kaže Vulić za "Dan". 

Predsjednik Savjeta muslimanskog naroda daje i odgovor na pitanje zašto je do toga došlo.

Naime, 22. marta 2003. godine održan je skup, ili, kako su ga organizatori nazvali, radni sto pod nazivom "Muslimani/Bošnjaci kako vam je ime?". Zanimljivo, na čelu stola koji je rukovodio skupom stajali su visoki politički predstavnici iz redova SDP-a i DPS-a. Tako je na jednom očigledno političkom skupu, bez ozbiljnije analize, bez razgovora o posljedicama te katastrofalne odluke, donijet zaključak da se Muslimani u Crnoj Gori preimenuju u Bošnjake i time prihvate da im maternji jezik bude bosanski, a zemlja matičnog naroda Bosna i Hercegovina – ističe Vulić.

Kako je dodao, ni do dan-danas nikom nije jasno ko i zašto je to uradio i kome je bio to interes.

– Ja lično vidim samo jedan interes, a to je da se pocijepa jedinstveno tijelo crnogorskih Muslimana, koji skoro većinski potiču od domicilnog crnogorskog naroda i da se ti građani "raspodijele" u dvije kolone i izgube na snazi. Što se na kraju i ostvarilo. Nacionalni Muslimani u Crnoj Gori danas su potpuno na margini. Nije to od juče i od dolaska neke od posljednjih vlasti. To je proces koji traje. Ako pomenem da je u posljednje 22 godine samo jedan ministar bio nacionalni Musliman mislim da je sve rečeno – kazao je Vulić.

Prema njegovim riječima, etnički Muslimani u Crnoj Gori su gotovo stoprocentno građanski opredijeljeni i to je razlog što je veoma teško formirati političku partiju sa nacionalnim predznakom.

Pored toga, veliki broj građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Muslimani živi u gradskim sredinama i izuzetno su obrazovani, te svojim znanjem i sposobnošću mogu mnogo doprinijeti našoj jedinoj državi Crnoj Gori, jer mi "rezervne" nemamo. Međutim, vlasti ne haju za to. Danas u Skupštini Crne Gore nemamo nijednog poslanika koji se nacionalno izjašnjava kao Musliman. U gradskom paralamentu Podgorice takođe. Nacionalnog Muslimana nema ni na jednoj značajnijoj funkciji u državi. Treba li bolji dokaz o velikoj diskriminaciji prema nacionalnim Muslimanima – zaključuje Vulić.

Dugogodišnja pritajena diskriminacija

Vulić smatra da će se dugogodišnja pritajena diskriminacija nacionalnih Muslimana vjerovatno odraziti i na rezultate prošlogodišnjeg popisa.

– Uz to, tokom popisa smo doživjeli nevjerovatne stvari da popisivači nagovaraju građane da se ne izjašnjavaju kao Muslimani, jer,po njima, to ne postoji,čak su tvrdili da im je to rečeno od strane instruktora. Islamska zajednice i pojedine partije maksimalno su bile uključene u procese pritiska na građane da se ne izjašnjavaju kao Muslimani, posebno tamo gdje je Bošnjačka stranka na vlasti, a do nas su stizale i informacije da se vrši pritisak i od strane aktivista DPS-a da se nacionalni Muslimani izjasne kao Crnogorci. Svašta smo prošli. Upoznali smo mnoge institucije, i domaće i strane, sa našim problemom, ali je zasad efekat veoma mali. Ipak, nećemo se predati jer smo svjesni da smo mi crnogorski Muslimani osobeni, da imamo svoje porijeklo iz crnogorskih plemena, da nam je jezik crnogorski i da nam je Crna Gora jedina matična država – naveo je Vulić.

 

preuzeto sa: www.dan.co.me 

  1. Novosti