Vulić: Asimilacija jedan od najvećih problema sa kojima su suočeni Muslimani Featured

Objavio/la  Apr 18, 2023

U Dobroj Vodi u Mrkojevićima sinoć je održan drugi Okrugli sto na temu “Nacionalna posebnost Muslimana Crne Gore” u okviru projekta “Edukacija o nacionalnoj posebnosti Muslimana Crne Gore” 

 Koordinator projekta mr Kadrija Kurpejović, sekretar Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore, istakao je da Muslimani predstavljaju “najlojalniji sloj crnogorskog društva”.

-I u pogledu donošenja ključnih odluka države, počev od njenog oformljenja do evroatlantskih integracija, i u pogledu toga da baštine crnogorski jezik kao svoj, a Crnu Goru kao svoju matičnu državu.

Međutim, nije došlo do pune afirmacije ovog manjinskog naroda od strane sistema.

Mi ćemo njegovati ljubav i prijateljstvo jer nas jedino to može uvesti u društvo evropskih vrijednosti-rekao je pored ostalog Kurpejović.

Predsjednik Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore Sabrija Vulić, novinar, govorio je o nacionalnom i kulturnom identitetu muslimanskog naroda, njegovom lošem položaju u različitim aspektima društvenog života na političkom, ekonomskom i kulturnom planu.

On je govorio i o diskriminaciji i asimilacijii muslimanskog naroda u odnosu na većinsko stanovništvo i ostale manjinske zajednice, kao i o medijskoj sceni i predstavljanju nacionalne posebnosti Muslimana u Crnoj Gori.

 Vulić je podsjetio da su se na popisu 1991. godine 15 posto građana Crne Gore nacionalno izjasnili kao Muslimani, “dakle, sa velikim slovom M”.

-To je bilo vrijeme beznađa u kojem mnogi nisu znali svoj nacionalni identitet. U vrijeme stare Jugoslavije traženo je rješenje za zajednički identitet muslimana.

U to vrijeme, građani islamske vjere u Crnoj Gori bili su Crnogorci, u Srbiji Srbi, u makedoniji Torbari, , a u Bosni i Hercegovini Jugosloveni-kazao je Vulić.

 On je dodao da je zahvaljujući Hakiji Pozdercu i Džemalu Bijediću pronađeno rješenje da se svi ovi građani nacionalno pišu kao Muslimani “ i sve je to bilo i ovdje do 2003, jer smo i običajima i religijom drugačiji od drugih”.

Vulić je istakao i da u svijetu postoje mnoge nacionalne grupe koje nemaju svoju nacionalnu državu, kao što su Kopti, Kurdi, Škoti... 

-U Crnoj Gori se 2003. prvi put na popisu pojavljuju i Bošnjaci, što je regularno, jer svako ima pravo da se izjašnjava kako hoće. 

Međutim, danas svima smeta što smo mi Muslimani sa velikim M. Smeta i Crnogorcima, jer im nedostajemo da prebace 51 posto populacije, ako bismo se i mi izjašnjavali da smo Crnogorci-naveo je Vulić.

On je naglasio da su Muslimani “pod pritiskom asimilacije koji traje jako dugo”.

-No, bez obzira na sve, držimo se i držaćemo se još dugo.

Stranci me stalno pitaju u čemu je razlika između Muslimana i Bošnjaka. Odgovaram. meni je maternji jezik crnogorski, njima bosanski, meni je matična država Crna Gora, a njima je matična država Bosna i Hercegovina.

 To je razlika između nas i njih, i tu nema ništa loše, ali je loše kad nas hoće da asimiluju jer su naši preci iz Crne Gore, a ne iz Turske i Bosne, veliki broj Muslimana vodi porijeklo iz Herceg Novog, Kolašina i Nikšića koji su svojevremeno bili gradovi sa većinskim islamskim stanovništvom-ukazao je Vulić.

On je naglasio da Savjet Muslimana Crne Gore radi na očuvanju i afirmacij inacionalnog i kulturnog identitetaMuslimana “kroz afirmativnu akciju”, napominjući da su upravo n aosnovu tog principa mnogi Muslimani “dobili stipendije, poslove”.

-Volim da kažem da smo mi Muslimani elitni Crnogorci jer nemamo druge države i stranci smo u svakom drugom glavnom gradu.

Volimo i poštujemo Crnu Goru kako god da se ona ponaša prema nama, a nije bila blagonaklona.

U posljednjih 20 godina samo se jedan ministar nacionalno deklarisao kao Musliman-dr Suad Numanović, a i on je bio u građanskoj partiji.

Naš najveći problem je je što u Skupštini Crne Gore nemamo svog autohonog predstavnika, kao što imaju Bošnjaci i Albanci, ranije i Hrvati, jer, u medijima za izjave ne zovu nacionalne Savjete, već predstavnike nacionalnih stranaka.  

Interesi Mrkojevića u Baru bili bi mnogo bolje zastupani kada bismo u SO Bar imali makar jednog svog predstavnika.  

Muslimani su najviše u građanskim partijama-DPS, SDP, SD, a Partija crnogorskih Muslimana (PCM) je još u povoju.

Mnogima ne odgovara da ona zaživi, jer bi došlo do odliva njihovih članova Muslimana ka PCM- rekao je Vulić.

 O ekonomsko-socijalnom statusu i položaju Muslimana u Crnoj Gori govorila je studentkinja Pravnog fakulteta u Podgorici Belkisa Husović iz Rožaja, koja je predstavila rezultate istraživanja NVO “Bogatstvo različitosti manjinskih naroda”.

Tremu “Suživot Muslimana sa ostalim stanovništvom Crne Gore, lojalnost crnogorskoj državnosti” predstavio je kolumnista, analitičar, radio novinar i kulturni kritičar Fikret Lulanaj iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

-Pravni okvir zaštite manjinskih naroda je na zavidnom nivou, i to ne kažem ja,već su ocjene svih meritornih stranih posmatrača.

Drugi je problem kako se ta prava interpretiraju. Neke druge zajednice to dosta bolje korist od Muslimana.

Izuzimam tu Savjet Muslimanskog naroda, jer on u kontinuitetu od državnih institucija dobija pozitivne ocjene za svoj rad i izvještaje-napomenuo je Lulanaj.

-Muslimani su podređeni najviše svojom krivicom, jer imaju ništa manje prava od drugih manjinskih naroda.

Negdje “škripi” među Muslimanima, treba više sloge i pozitivne energije-rekao je pored ostalog Lulanaj.

Okrugli sto održan je u restoranu Stela". Ovaj projekat podržao je Fond za zaštitu i očuvanje manjinskih prava, a na kraju je upriličen iftar za sve goste pod pokroviteljstvom Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore.

 Vulić: Asimilacija Muslimana jako prisutna u Crnoj Gori

-Prema anketama iz decembra 2021, pet posto građana su se izjašnjavali kao Muslimani. U tom momentu Bošnjačka stranka (BS) nije bila u Vladi. No, u julu 2022. zabilježeno je 4,1posto, što se poklapa sa ulaskom BS u Vladu. 

Tu je takođe prisutan i veliki uticaj Islamske zajednice Crne Gore na čijem je sajtu pred popis bila poruka “Pišite se Bošnjacima”-rekao je Vulić.

Poslednja izmjena Tuesday, 18 April 2023 16:54
  1. Novosti