Obilježen nacionalni Dan Muslimana Crne Gore: NISMO SE ODREKLI VOLJE NAŠIH PREDAKA IZ PROŠLOG VIJEKA Featured

Objavio/la  Jun 22, 2023

 

U izuzetno posjećenoj Sali Kulturnog centra u Bijelom Polju održana je tradicionalna svečanost povodom obilježavanja Nacionalnog Dana Muslimana Crne Gore 20.juna.


Organizator svečanosti bio je Savjet Muslimnskog naroda Crne Gore.
Obraćajući se prisutnima predsjednik nacionalnog savjeta crnogorskih Muslimana Sabrija Vulić je izmedju ostalog rekao:
„Na samom početku da podsjetim da je Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore 2019. godine donio odluku da proglasi 20. Jun za nacionalni Dan Muslimana Crne Gore. Naime, 20.juna 1912. godine Ukazom o postavljenju muftije crnogorskih muslimana, Knjaz Nikola je za muftiju crnogorskih Muslimana imenovao Murtezu Karadjuzovića čime su crnogorski Muslimani prvi put u svojoj istoriji dobili duhovnog poglavnika iz redova domicilnog naroda . Kralj Nikola je njegovim izborom težio da na čelu Islamske vjerske zajednice bude ličnost koja je rođenjem i svojim ukupnim aktivnostima u potpunosti okrenuta Crnoj Gori.


Ovim datumom kao i razlozima za njegov izbor za nacionalni praznik crnogorskih Muslimana još jednom smo potvrdili našu vjekovnu privrženost svojoj jedinoj državi Crnoj Gori. Mi druge države nemamo niti ćemo imati. Mi drugog jezika osim crnogorskog nemamo.Takav je stav svih nas u Savjetu Muslimanskog naroda Crne Gore, takav je stav i preko 25.000 Muslimana u našoj zemlji. Ali na žalost kao da se to malo cijeni. Možda će neko pomisliti da to nije tako ,ali činjenice govore suprotno. Na posljednja dva popisa 2003. i 2011. godine broj onih koji se nacionalno izjašnjavaju kao Muslimani drastično se smanjio ,rekao bih, organizovanim sistemom asimilacije i diskriminacije crnogorskih Muslimana . Razlozi tome su mnogobrojni. Činjenica je da se u mnogim aktima državnih i medjunarodnih institucija pominju neke druge nacionalne manjine i njihova ugroženost , nedostatak prisustva u javnom prostoru ,ali čini se u odnosu na potencijal, znanje, obrazovanost i gradjansku svijest da su nacionalni Muslimani trenutno najugroženija kategorija u Crnoj Gori.


Govoreći o periodu od posljednjih 20 godina , činjenica da u parlamentu naše države nemamo izvornog predstavnika, činjenica je da u Vladama Crne Gorte u istom periodu na mjestu ministra smo imali samo jednog predstavnika koji se javno izjasnio kao Musliman najbolje govori o tome kakav nam je status i koliko država vodi ili bolje rečeno ne vodi računa o nama nacionalnim Muslimanima. U čemu je problem pitanje je za mnogo dublju analizu. Da li je krivica , pod znacima navoda u nama nacionalnim Muslimanima koji su skoro stoprocentno gradjanske orjentacije, dali zbog toga što u svojim redovima imamo veliki broj obrazovanih kadrova, da li zbog toga što previše volimo Crnu Goru , da li zbog toga što nemamo tzv. Rezervnu državu pa za podršku , pomoć i mišljenje ne idemu u Beograd, Sarajevo Zagreb ili Tiranu. Da li je problem da smo mi sigurni glas jer nama je prijestonica Cetinje ,a administrativni centar Podgorica, da li zbog toga što predstavnici političkih partija za naciopnalne Muslimane kažu oni su naši , oni ne talasaju.  

Za sada samo je Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore, uz povremenu podršku nedavno formirane Partije Crnogorskih Muslimana, taj koji pokušava konkretnim akcijama da zaštiti nacionalno, kulturno blago koje donosimo našoj zemlji,ali i da zaštitimo prava gradjana koji pripadaju našem nacionalnom korpusu. Crnogorski Muslimani su ti koji izuzetno poštuju izbor svakog gradjanina da se nacionalno izjasni kako oni žele i smatraju. Crnogorski Muslimani kojih je na popisu 1991.g. bilo oko 15 posto u Crnoj Gori ,a koji su svedeni na nešto iznad tri posto popisom 20 godina kasnije, nitim jednog trenutka nisu ti koji izazaivaju problem u Crnoj Gori. Oni su to koji su stalno u procesu odbrane od pokušaja asimilacije i diskriminacije. Mi smo ti koji su stalno u gardu braneći svoj nacionalni ponos , svoju jedinu matičnu državu Crnu Goru, svoj jednini jezik -crnogorski. Mi smo ti koji samo branimo svoje kulturno blago , mi smo ti koji čuvamo vjekovne veze sa našom braćom Crnogorcima , Srbima i novonastalim Bosnjacima na tlu Crne Gore. Ali do kada da se branimo.


Vrijeme je da jasno i glasno kažemo da smo mi specifični , da su nam korijeni crnogorski sa ovog krša, iz crnogorskih plemena ,ali da nam je kultura slijedom društvenih i socijalnih kretanja posebna, da smo osobeni i drugačiji. Da smo mi nacionalni Muslimani , crnogorski Muslimani sa velikim slovom M. Mi se nećemo odricati onoga što su nam naši preci ostavili iz prethodnog vijeka. Nećemo izmišljati nove nazivi niti prihvatatui običaje i kulturu iz okruženja ili ne znamo odakle. Mi imamo našu kulturu, naše običaje i naš jezik. Mi smo Crnogorski Muslimani.

Uz najljepše želje za nacionalni Dan Muslimana , želim da svima koji slave poželim sretan i blagoslovljen predstojeći kurban Bajram i da ga provedete u miru sa porodicama , prijateljima i komšijama bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost , kako je to i vazda bio običaj crnogorskih Muslimana od Pljevalja do barskih Mrkojevića“- zaključio je predsjednik Vulić.


U umjetničkom dijelu programa prisutni su uzivali u sjajnom izvodjenju ilahija, kasida i sevdalinku u interpretaciji bosanskih muzičara i pjevača Zajda Šoša i alme Subašić uz naraciju profesora Mhmeda Bajraktarevića.


Svečanosti je prisustvovao gradonačelnik Bijelog Polja Petar Smolović sa saradnicima kao i predstavnici pojedinih političkih partija ovog grada.

Poslednja izmjena Saturday, 24 June 2023 08:46
  1. Novosti