Predstavnici Savjeta Muslimana Crne Gore za odlaganje popisa Featured

Objavio/la  Oct 11, 2023

 

U cilju sagledavanja ukupne društvene situacije i okolnosti pred najavljeni popis stanovništva, predstavnici Demokratske partije socijalista Crne Gore, Socijaldemokrata i Liberalne partije Crne Gore održali su niz sastanka sa predstavnicima vijeća manjinskih nacionalnih zajednica.

Iz DPS-a sagovornicima su predočili sve dosadašnje aktivnosti koje su preduzeli u susret samom procesu kao i zaključcima sastanaka koje su obavili sa predstavnicima Ministarstva finansija i MONSTAT-a.

 

Zajednički su konstatovane brojne nedostatnosti u aktuelnom procesu pripreme popisa, nepovoljnost ukupnog društvenog konteksta i nefunkcionalnost institucija, te da osim formalno pravnih pretpostavki nijesu u značajnoj mjeri ispoštovani ni tehnički preduslovi.

 

Sagovornici su saglasni da, usljed činjenice da institucije ne funkcionišu u punom kapacitetu, da je Vlada nešto više od godinu dana u tehničkom mandatu, da parlament ne radi još od jula jer nije izabran novi predsjednik Skupštine, kao i da nije izvjesno da li će i kada nova Vlada biti formirana, da ne postoje uslovi da se ova statistička procedura sprovede u planiranom terminu. Takođe, ukazano je da je neophodno da crnogorska javnost u potpunosti stekne povjerenje u rezultate koji će proizaći iz tog postupka.

 

Stoga, postignuta je zajednička saglasnost da treba apelovati kod Vlade i nadležnih institucija da je popis potrebno odgoditi u cilju stvaranja adekvatnih uslova, kao što je stabilan društveni ambijent, funkcionalnost institucija, puna informisanost građana i uključenost zainteresovane javnosti i subjekata, koji će učiniti ovaj proces transparentnim i inkluzivnim.

 

Sastanku su ispred DPS-a prisustvovali v. d. predsjednika Danijel Živković, potpredsjednik Abaz Dizdarević i generalni sekretar Aleksandar Bogdanović, ispred SD-a Damir Šehović i Miloš Čelanović, u ime LP Amar Borjančić i Esad Šainović. U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća prisustvovsli su Suljo Mustafić, Mirsad Rastoder i Bejto Šahmanović, Albanskog nacionalnog vijeća Faik Nika i Nikola Camaj, Romskog savjeta Mensur Šaljaj i Šejla Pepić, Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković i Dijana Milošević, kao i Savjeta Muslimanskog naroda u Crnoj Gori Sabrija Vulić i Kadrija Kurpejović.

  1. Novosti